Tepisi

Kakav tepih odabrati za novi stan?

Useljavate su u vaš novi dom? Brojne odluke su pred vama. Od pre svega pažljivog planiranja postavke nameštaja u stanu, dok kupovine datih elemenata a kasnije i do uklapanja detalja koji će vaš život učiniti komfornijim i lepšim. Svaka sitnica je naravno važna, jer ista ima moć da učini vaš dom prostorom iz vaših snova.

Među odlukama koje vas čekaju je i ona “kakav tepih odabrati za vaš novi stan?”. Kakve to odlike treba da ima tepih koji ćete svakodnevno gledati i po kom će vaša bosa stopala gaziti? Ono što je najvažnije jesu boja i dezen tepiha, koje naravno prate dimenzije i oblik istog. Pre svega neophodno je krenuti od stila koji dominira vašim domom. Potrebno je dakle da vaš novi tepih prilagodite postojećem iliti budućem nameštaju.

Kontrasti su u svakom slučaju dozvoljeni, i to u npr slučajevima kada je kompletan ambijent vašeg doma svetlije nijanse a vama se dopada tepih tamnijih boja. U ovakvim slučajevima tepih u kontrastnom izdanju, sa zanimljivim dekorativnim elementima na sebi, skreće pažnju na sebe, i predočava vašim gostima vaše “oko za detalje”, odnosno dobar ukus.

Međutim ukoliko vaš plan nije da akcenat u vašoj dnevnoj, spavaćoj ili dečijoj sobi stavite na sam tepih, uvek je preporučljivo da odaberete tepih jednostavnijeg dezena u nijansama koje se stapaju sa samim prostorom. Bez dakle previse boja i šara, skladno i neupadljivo. Ukoliko raspolažete prostorijama manjih dimenzija, naš savet vam je da u istima postavljate tepihe svetlijih boja, jer će isti -otvoriti- dati prostor i dati mu izvesnu širinu. Tamniji tepisi nasuprot tome čine da manji prostori izgledaju još manje i skučenije.

Kada je reč o prostorijama većih dimenzija tu vam je dato više opcija. Možete npr na sredini sobe postaviti jedan veći tepih ili ukoliko je to u skladu sa detaljima prostorije odabrati više manjih. Osim toga možete eksperimentisati i sa jednim manjim i jednim većim tepihom, od kojih bi manji trebao da bude upadljivijih detalja, kako ne bi “nestao” u prostoriji. Ako pak odaberete tepihe istog stila i boja, nastojte da im nađete skladnu kompoziciju u prostoriji kako sam prostor ne bi izgledao šablonski uređen.

Najveći broj dizajnera enterijera u današnje vreme ne preporučuje postavljanje tepiha prevelikih dimenzija u prostorijama, pri čemu se misli na nekadašnje -od zida do zida – tepihe, jer smatraju da isti hteli vi to ili ne, progutaju prostor i uguše svaku dozu šarma u istom. Osim toga, treba dodati i činjenicu da su tepisi ovog tipa odnosno razmera znatno zahtevniji za održavanje i pranje.

Sve veći broj modernih stanova uređenih u minimalističkom stilu isključuje prisustvo tepiha. Ako se s druge strane ipak desi da je tepih prisutan, najčešće je reč o onom vrlo malih dimenzija koji se nalazi u centralnom delu dnevne sobe, odnosno ispod stola za kafu. Isti ima dekorativnu ulogu i potpuno je nenametljiv. Preporuka je da bude svetlijih tonova i pastelnih boja, bez krupnijih detalja. Ukoliko ste pak ljubitelj kontrasta, za vas i vaš novi dom tepih asimetričnog oblika, nesvakidašnjih šara i jarkih boja.

Kada je reč o enterijerima klasičnog, tradicionalnog stila, preporučuje se postavljanje tepiha napravljenih od prirodnih materijala. Na raspolaganju su vam neverovatne kombinacije boja i dezena istih, koje se idealno uklapaju u ovakve ambijente.

Tepisi naime imaju neverovatnu moć da jednom životnom prostoru podare skladnost, toplinu i prijatnost. Ukoliko su pravilno odabrani, bilo da je reč o modernim ili tepisima klasičnog dizajna, isti će učiniti da prostorija u kojoj ćete svakodnevno boraviti odiše svežinom i izuzetnim šarmom.

>>>Pogledajte našu ponudu tepiha<<<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *